pondělí 10. října 2016

Slovenský ráj

V polovině června jsme se s rodinou vydali na krátký výlet k našim slovenským sousedům. Ubytování jsme měli společně s polopenzí zajištěno ve Spišské Nové Vsi v Park Hotel centrum, který můžu více než doporučit. Upřímně nás trochu nemile překvapila velikost tohoto okresního města. Nicméně velké náměstí jsme hned první podvečer obešli a našli nejeden podnik, který jsme chtěli v příštích dnech navštívit.




Ve městě se nám tedy do hledáčku dostala výstava Femme Fatale v Galerii umelcov Spiša za pouhé jedno euro, pražírna a kavárna Café Barista, podnik se smoothies a acai bowl a také pár restaurací.




Z výstavy, která se soustředila na ženy mě nejvíce zaujala moderní část, co si budeme povídat, umění moc nerozumím a tak spíš rozděluji na líbí-nelíbí. A moderna teda líbí!

Na jídlo jsme potom skočili do restaurace Grillbar, kde jsme narazili na super obědové menu ale také velký výběr piv.


Na kávu jednoznačně do Café Barista, odkud jsme dovezli domů i pár úplně neslovenských suvenýrů v podobě kávy.



Na co jsme se ale těšili nejvíc byly aktivity ve Slovenském ráji. Ráj je opravdu trefný název, protože příroda je tady naprosto úchvatná. Se značením to není až tak valné. Přiznám se, že jsme se párkrát i zamotali a trochu ztratili, ale stačilo se nakonec jen poptat místních. První zastávkou byla Dobšinská ledová jeskyně - největší ledová jeskyně na Slovensku. Během prohlídky padla různá nej, ale jejich pravdivostí si nejsem úplně jistá. Nicméně za návštěvu jeskyně určitě stojí. 

V podstatě se k této atrakci dá dojet autem, nachází se nedaleko Dobšiné, a od parkoviště následuje asi 15 minut chůze do kopce ke vchodu do jeskyní. Vstup vyjde dospělého na 8 , studenty na 7 . Pozor na poplatek za fotoaparát, který činí 10 . Pokud se ale budete pohybovat na konci skupiny, pravděpodobně vás průvodce neuhlídá. 









Další zastávkou pro nás byl lehký výšlap na Tomašovský výhled. My jsme volili start z Čingova - starého kempu (?). Cesta lesem netrvala dlouho, mohly to být asi 2-3 km a otevřel se před námi neuvěřitelný pohled do údolí Bílého potoka. Výhled je samozřejmě fantastický a tohle místo určitě doporučuji nevynechat. Navíc tu uděláte spoustu krásných fotek, pokud nechytíte přeháňku jako my. 





Tu nejhezčí část výletu jsme si však neúmyslně nechali na poslední den. Trochu nám i po tomto zážitku bylo líto, že musíme zpět do Čech a nemůžeme se Slovenským rájem seznámit víc.

Vyrazili jsme do Podleska - startovacího bodu hned pro několik tras Slovenským rájem. Pozor na to, že některé z nich jsou pouze jednosměrné a je tedy nutné počítat s tím, že návrat bude probíhat jinou cestou. Pro vstup je nutné zaplatit poplatek.
Pro nás byl dnes výzvou výstup korytem potoka Suchá Belá. Po cestě na nás čekalo několik úseků, které byly hlavně pro mě - jako poseroutku obecného - opravdovou výzvou. Ať už šlo o dřevěné žebříky, kovové stupačky připevněné ke stěnám skal a nebo x metrů vysoké železné žebříky, které je nutné překonat. Každopádně tady platí, že cesta je cíl. V cíli totiž není nic než pramínek potoka, ale cesta se promění v nezapomenutelnou vzpomínku. 
Cestou potkáte i několik vodopádů, jezírek a jiných krás.








Jako odměnu jsme vybrali návštěvu v restauraci Rumanka v Podlesku. I přes to, že zde jedí převážně turisté byla všechna jídla naprosto skvělá a obsluha moooc milá! 



Další místa v okolí, která musím zmínit jsou například Spišský hrad a termály ve Vrbové. My obě místa vynechali - hrad kvůli času a do termálů jsme dokonce dojeli, ale za cenu vstupného a v ošklivém počasí jsme se této aktivity nakonec vzdali. 

Doufám, že některé tipy se Vám budou hodit a stejně tak doufám, že se brzo do Slovenského ráje vrátím a uvidím z něj mnohem více. 

A.




Žádné komentáře:

Okomentovat