středa 22. února 2017

Ultimátní průvodce Ljubljanou #ochutnejljubljanu podle Anet

Je to tu. Náš pobyt v hlavním městě Slovinska je za námi a já vám chci nabídnout přehled našich nejoblíbenějších míst. Neříkám, že jsou nejlepší ve městě, ale říkám, že my se tam často a s obrovským nadšením během našeho půlročního pobytu vraceli. Na většinu těchto míst jsme vzali i všechny návštěvy, přátelé a kamarády, kteří za námi přijeli a ti můžou s čistým svědomím odsvědčit, že každé euro utracené právě na těchto místech stálo za to.

(Ke všem místům jsem se snažila dát odkaz, aby je bylo snadné dohledat, popřípadě přečíst další doporučení!:))

...takže...

Kam na kávu?


Malá kavárna nedaleko centra s velkým výběrem káv a také s několika variantami její přípravy. Poprvé jsem zde vyzkoušela Canadiano - kávu filtrovanou přes dřevo a věřte mi, ta vás probere! Podle mnoha doporučení tu mají nejlepší černou kávu ve městě.







Na tureckou do typického slovinského plecháčku jedině sem! Doporučuju se ve dvojici rozdělit, nechat si ušlehat horké mléko a jenom vychutnávat. Ať už při posezení na rušném břehu Ljubljanice nebo hezky pěkně v teple uvnitř. Interiér vám totiž taky učaruje!






Odpolední káva na mrakodrapu? Není problém. Výhled included. Pokud je jasno, nebo ještě lépe slunečno, určitě tuhle zastávku nevynechejte. Z nejvyšší budovy tehdejší Jugoslávie je totiž vidět jak na hrad, tak na Alpy. Kafe tu popravdě za moc nestojí, ona ani ta obsluha není kdovíjaká, ale ta investice do něj  see vyplatí právě kvůli tomu výhledu. Kavárna s terasou najdete v 11 patře, popřípadě i restauraci v patře 10.





Hledáte správnou hipsteřinu? Kolona stěně, žárovky visící ze stropu a dobře zásobenou knihovnu? TOZD vás nezklame. Interiér je kouzelný a káva fantastická. Neochudí vás ani o tapas či něco jiného k snědku. Navíc to není daleko od centra a tohle místo doporučuje každý hipsterský  online průvodce Ljubljanou!

Le Petit Cafe


Kousek Francie v Ljubljani. Slyšíte zde francouzštinu, pijete dobrou kávu, obdivujete útulné prostředí, necháte se obskakovat sympatickými číšníky a u toho posloucháte francouzské šansony. Co chcete víc?



Kam na dortíček & zmrzlinu?

Trápí vás chuť na něco sladkého? Pak pravděpodobně není lepší místo, kam zajít. V Lolitě vás nadchne interiér, který je dotažený do posledního detailu. Sladký, ale ne moc. Moderní, ale ne chladný. Navíc zde obsluhují hlavně extra sympatičtí chlapci ve slušivých "uniformách"!
Můj osobní tip jsou laskominy v levé vitríně a to zejména Mangolita - čokoládový zákusek z 80 % čokolády s mangovou náplní a Ljubljanski grad, který je mnohem jemnější a s náplní jablečno-skořicovou.







Možná znáte pražskou pobočku této franšízy. Cacao má totiž celkem tři - Praha, Ljubljana a Portorož. Nezklame vás ani jedna - vyzkoušeno za Vás. Podle našeho názoru tady najdete nejlepší zmrzlinu ve městě. A dortíky taky vůbec neurazí! V patře se usadíte do velkých pohodlných křesílek a jen vychutnáváte tu dokonalou chuť (a taky trochu šrumec kolem). Je tu prakticky vždy velmi živo a je štěstí, že se posadíte. Rádi sem chodíme psát pohledy a ochutnávat jednu zmrzlinu po druhé! 
Můj osobní tip: tmavá čokoláda s malinami, whitepista (bílá čokoláda s pistáciemi), mango, mascake (mascarpone, pistácie a maliny)








Reklama na facebooku si mě našla. A byla zacílená naprosto přesně. Našli v nás totiž pravidelného zákazníka. Ale řekněte, vy byste tam při pohledu na ty lívance nezašli? Tohle místo je poklad. Ani místní ho moc neznají. Je asi kilometr od centra, 10 min autobusem č. 5. Nabídku mají víc než širokou a my ozkoušeli jak slané, tak sladké. Ani jednou jsme nebyli nespokojení, spíše naopak nás každá návštěva přiměla přijít zase a znovu. 
Můj osobní tip: lívance Apple Pie!







Místními snad nejvíce doporučovaná zmrzlinárna,  a přesto námi neozkoušena. What a shame! Musím jí ale zmínit, když je tolik opěvovaná. Pokud tam půjdete, dejte mi prosím vědět, jaké to bylo!

Lockal

Další z míst, které jsem objevila náhodou. Návštěva Lockalu přibyla na seznam "Musíme stihnout než odjedeme" v mžiku. Důvod byl jednoduchý - fotka fantastického milkshaku. Neodolala jsem, rychle našla díru v kalendáři a vyrazili jsme. A víte co? Všemi deseti doporučuju! Za pár drobných eur dostanete tuhle nálož a ještě si můžete koupit zámeček, kterým zpečetíte svojí lásku na Butcher's Bridge, který je hned vedle <3


Co je ale nakonec smutnou zprávou jsou obecně ceny dortů. V přepočtu se pod stovku za jeden kousek jen mááááálokdy dostanete. Ale tohle jsou prostě gurmánské zážitky a investice do zážitků se jen málokdy lituje!:)

Kam do restaurace, na víno & pivo?


O tomto místě jsem se zmiňovala již ve spojení s fantastickou tureckou kávou, ale zavítáme sem rádi i na večerní skleničku vína. A co k vínu? Jednoznačně sýrový nebo salámový talíř! Za skvělou cenu dostanete ty pravé, opravdu slovinské, mňamky!



Když na pivo, tak přímo do pivnice. Tato unionská je velmi rušná. Je tedy lepší si místa rezervovat, jinak si na ně  nějakou dobu počkáte. A nezáleží na dni. Je tam plno, pořád. Široká nabídka piv za jedny z nejlepších cen ve městě. Samozřejmě jsou to piva slovinská a můžete ochutnat i spoustu speciálů. My většinou vyrazili jen na pivo, ale pokud se nachomítnete blízko otevřené kuchyně, uvidíte jak tam vše připravují a zavoní to, tuším, že budete mít chuť i na celý jídelní lístek. 
Pivnice nabízí i prohlídky výroby s ochutnávkou, což si myslím, že je pěkné zpestření a za těch pár euro asi taky stojí:)



Na nábřeží a přímo v turistickém centru člověk nečeká skvělou gastronomii, ale nám tady ty jejich burgery opravdu chutnají! A čím zapít burger? Jedním z mnoha, ale fakt mnoha, nabízených piv! Včetně těch českých:)


Tuhle restauraci jsme za ten půl rok navštívili snad nejvíckrát ze všech. Prostě si nás získala. Skvělá atmosféra mexika, s tím spojená hudba, moc milá obsluha a fantastické jídlo. Jo, takhle jednoduchá kombinace a ne všude na ní narazíte. Tady vám ji ale zaručuji. 

Trocha exotiky? Není problém. Stačí se vydat asi 10-15 minut z centra a nalézt tenhle thajský poklad. Ani nevím, kolikrát jsme jejich Bun Bo Nam Bo měli! Pub dostává svému jménu a tak nabízí nepřeberné množství piv a většinou je tu docela plno. Najdete tu hlavně studenty a mladé. 

TIP nakonec: Páteční "Open Kitchen" nebo Odprdta Kunha chcete-li


Pokud budete v Ljubjani na prodloužený víkend kdykoliv od jara do podzimu, tak si určitě nenechte v pátek po celý den ujít tyhle akce. Kouzelná atmosféra, přátelské úsměvy a to co nás zajímá nejvíc - čerstvé a fantasticky chutné jídlo. Vraceli jsme se tam každý pátek a pokaždé jsme byli nadšeni. Navíc se zde prezentují (nejen) místní restaurace, které si můžete vytipovat a pak je navštívit. 







Když konečně pominu na chvíli to jídlo, tak musím zmínit má další oblíbená místa a to jsou malé, ale o to víc kouzelné design shopy, které jsou rozeseté po starém městě. Stačí jedna ulice a věřte mi, nebudete vědět, kde chcete utratit více peněz. Ulice, kde jich najdete poměrně dost je Mestni trg a moji favoriti jsou FOX Boutique nebo Babushka boutique. Pochybuju, že těm roztomilostem odoláte!





Pár must-see nakonec:
Rog - stará továrna na kola, která je teď nespecifikovatelným prostorem. Tváří se jako squat, ateliér, a party place dohromady. Každopádně za návštěvu stojí, protože je řádně creepy!

Ljubljanski Grad a sakra štreka nahoru, popřípadě jde vyjet i lanovkou (jestli se tomu tak říká :D). Každopádně z hradu je nádherný výhled a budete zároveň moci obdivovat, jak Slovinci propojili středověkou architekturu s tou moderní. Za 8 eur se můžete dostat na nejvyšší věž, ale jinak je pohyb po nádvoří i hradbách zdarma. Plus je v podhradí diskotéka! 


Trojmostí - typická památka, typický pohled z Ljubljani <3 Tady vždycky potkáte nejvíc turistů se selfie tyčkama, takový řádně profláklý ljlubljanský Václavák.


Metelkova - staré vojenské baráky, které dneska slouží jako místo pro umění a taky párty! Přes den galerie, v noci divočina. Ty největší a možná i nejdivnější párty se odehrávají právě tady. Tohle místo prostě nemůžete vynechat, hlavně v noci. 






... a to by bylo asi všechno. ASI. Protože je toho vždycky mnohem víc, než se do článku tohohle typu podaří nasoukat. ALE s klidným svědomím za tyhle místa ručím a věřím, že když nám tolikrát zlepšily den, ani Vás při vaší návštěvě nezklamou!:)

Tak se mějte krásně, cestujte (třeba právě do Ljubljani) a ochutnávejte (třeba to, co jsem Vám doporučila)!

A.

6 komentářů:

  1. Ahojda Anet :) zrovna máme Lublaň na našem Travel listu - takže děkujeme za článek a za rady kam se podívat! Supr :)

    dvacestovatele.wordpress.com :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! Kdybyste cokoliv potřebovali, napiš:)

      Vymazat
  2. Vždycky ráda čtu článek o netradičních místech - každý míří do Paříže, Londýna, Barcelony a jiných metropolí, ale některé zůstávají pořád zanedbané - jako třeba Ljubljana :)

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme se tam vyskytli taky trochu náhodou a neplánovaně a rozhodně nelituju! Upřímně doufám, že v létě se tam na pár dní vrátím:)

      Vymazat
  3. Páni! Ten článek ti musel dát obrovskou práci! <3 Je úžasný! To všechno jídlo, mlsání a káva! <3 Bože! Myslela jsem, že se uslintám k smrti! :D Ty fotky jsou úžasnýý!! <3 <3 <3 A to umíš slovinsky? Trochu stupidní otázka, ale zajímala by mě odpověď! :D
    Super článek a fotky! <3 :)
    Také píšu blog a moc by si mě potěšila, kdyby ses podívala! <3
    Přeju ti mnoho štěstí, lásky a úspěchů! <3
    Moc se těším na další článek! <3
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju mockrát!:) Jídlo a káva mě baví, takže dát tenhle článek do kupy bylo sice na delší dobu, ale byla to pro mě radost, se v těch materiálech znovu přehrabovat:))) Jinak slovinsky neumím, všude se dá domluvit anglicky. Anglicky tam totiž umí snad skoro všichni:)
      Ještě jednou moc děkuji!

      Vymazat